Eklektikus skandináv otthon

Egy hegyoldalban álló, fantasztikus panorámás családi ház tulajdonosa keresett fel, hogy legyek segítségére otthona felújításban. A ház a ’90-es években épült, a tulajdonos akkori elképzelései szerint, és elérkezett a frissítés ideje.

A felkérés eredendően teljes felújítására vonatkozott, a tulajdonos szeretett volna egy egészen eltérő, friss, eklektikus, de leginkább skandináv hangulatot, így ebben gondolkodtunk. 

A skandináv hangulat leghangsúlyosabb elemévé a házban lévő finn kályhát tettük, ez korábban hangsúlytalan, szinte oda nem illő eleme volt az enteriőrnek. A nappali színvilágát gyökeresen megváltoztattuk, hamvasabb, és hűvösebb árnyalatokat választottunk, a megsárgult fa mennyezetet fehérre festettük, a falakra egy halvány szürke árnyalatot választottunk. Néhány sötétebb tónusú darab és padló ad mélységet és kontrasztot az enteriőrnek.

Noha az első beszélgetés kapcsán ez nem került szóba, a stílusváltás mellett szerkezeti és funkcionális változtatásokat is javasoltam, a földszinten és az emeleten is. Az eredeti elrendezés szerint egy viszonylag hosszú és nagyon szűk előszobán keresztül léphettünk a nappaliba, ahonnan nyílt az étkezőn át a konyha. Az előszoba nappali felőli végét lezártuk, és az étkező/konyha irányába nyitottuk meg, így a nappali egyszerre lett tágasabb és védettebb, az előszoba pedig kaphatott egy beépített szekrényt, és végre használhatóvá vált.

Az emeletet egyetlen nagy hálószoba foglalta el, ahová egy nyitott lépcsősoron lehetett feljutni. A lépcsősor végét az emeleten beépítettük és ajtóval zártuk le, hogy a hálószoba szeparálható legyen, illetve a nagy osztatlan teret két részre bontottuk, így kaptunk egy tágas hálószobát és egy hozzá illő tágas gardróbszobát.

E-mail címed nem kerül tárolásra/további felhasználásra. A megjelölt mezőknél az adatok megadása kötelező. *

*

*