Eklektikus skandináv otthon

Egy hegyoldalban álló, fantasztikus panorámás családi ház tulajdonosa keresett fel, hogy legyek segítségére otthona felújításban. A ház a ’90-es években épült, a tulajdonos akkori elképzelései szerint, és elérkezett a frissítés ideje.

A felkérés eredendően teljes felújítására vonatkozott, a tulajdonos szeretett volna egy egészen eltérő, friss, eklektikus, de leginkább skandináv hangulatot, így ebben gondolkodtunk. 

A skandináv hangulat leghangsúlyosabb elemévé a házban lévő finn kályhát tettük, ez korábban hangsúlytalan, szinte oda nem illő eleme volt az enteriőrnek. A nappali színvilágát gyökeresen megváltoztattuk, hamvasabb, és hűvösebb árnyalatokat választottunk, a megsárgult fa mennyezetet fehérre festettük, a falakra egy halvány szürke árnyalatot választottunk. Néhány sötétebb tónusú darab és padló ad mélységet és kontrasztot az enteriőrnek.

Noha az első beszélgetés kapcsán ez nem került szóba, a stílusváltás mellett szerkezeti és funkcionális változtatásokat is javasoltam, a földszinten és az emeleten is. Az eredeti elrendezés szerint egy viszonylag hosszú és nagyon szűk előszobán keresztül léphettünk a nappaliba, ahonnan nyílt az étkezőn át a konyha. Az előszoba nappali felőli végét lezártuk, és az étkező/konyha irányába nyitottuk meg, így a nappali egyszerre lett tágasabb és védettebb, az előszoba pedig kaphatott egy beépített szekrényt, és végre használhatóvá vált.

Az emeletet egyetlen nagy hálószoba foglalta el, ahová egy nyitott lépcsősoron lehetett feljutni. A lépcsősor végét az emeleten beépítettük és ajtóval zártuk le, hogy a hálószoba szeparálható legyen, illetve a nagy osztatlan teret két részre bontottuk, így kaptunk egy tágas hálószobát és egy hozzá illő tágas gardróbszobát.

Kiadásra szánt belvárosi kislakás

Alig ért véget a Konyhakiállítás, máris egy másik fotózást szerveztünk meg, egy belvárosi lakásban, ahol nemrég fejeződtek be a munkálatok.

Még az ősszel keresett fel egy korábbi megrendelőm, hogy a befektetésnek vásárolt kislakását tervezzem meg. Az volt a cél, hogy a lakást lehetőleg költséghatékonyan készítsük fel, hogy egy olyan szálláshely legyen, amely könnyen kiadható, jól használható és nem utolsó sorban stílusos.

A lakás nem túl nagy, összesen 30 m², és szerencsés módon a fürdőszoba felett galériát alakítottak ki, így az ilyenkor szokásos konyha, nappali, fürdőszoba trió mellett egy picike hálótérrel is rendelkezett.

Mivel a lakás nemrég felújításon esett át, így sem a fürdőszobával, sem a konyhával nem kellett igazán foglalkoznom, így kisebb igazításokról, bútorozásról, hangulati- és színkérdésekről esett szó.

A megbeszélteken túl persze, mint mindig, most is voltak további meglátásaim. Azt szerettem volna, hogy ha már a lakás egyterű, akkor a lehetőségekhez mérten több funkció is helyet kapjon, úgy, hogy közben megmaradjon a szellős, tágas jelleg.

Így a konyhában az eredetileg különálló hűtőt végül mégiscsak a szekrénysorban helyeztük el, így kaphatott végül a konyha plusz funkcióként egy pici étkezőasztalt három székkel (plusz egy kinyithatóval, amit a lépcső alatt helyeztünk el).

A nappali is bővült egy olvasósarokkal egy kényelmes fotellel az ablak mellett, és egy pici, de annál szükségesebb öltözködő térrel egy magas gardróbszekrénnyel a lépcső mellett.

A jól kiadhatóság jegyében mindenképpen semleges színárnyalatokat szerettünk volna, natúr, fekete, fehér, szürke színekkel, és ezt derítettük végül napsárgával, ami a fotelen és néhány kisebb kiegészítőn jelenik meg.

A szép fényképeket ismét Sorok Péter készítette. 🙂

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Konyhakiállítás 2017

Vasárnap zárult a konyhakiállítás 2017, és ahogy már korábban is, standot terveztem, ismét Endrédi Noémivel közösen.

Magát a kiállítást persze rengeteg munka előzte meg. Sajnos a büszkeségbe és örömbe ezúttal üröm is vegyült, a stand számomra érthetetlen okokból elég gyér megvilágítást kapott, ez legutóbb még nem így volt, ráadásul a mellettünk elhelyezett hatalmas kiállítóstandnak a mi standunknál nagyobb volt a magassága, és így a mi standunk fölé tornyosuló szerkezetet egy felfeszített vászonnal rejtették el, ezt nem nevezném éppen profi megoldásnak.

De ejtsünk néhány szót a legfontosabbról mégis, mit is állítottunk ki és hogyan.
A hangsúlyt idén is az étkezőre helyeztük, és ezt egészítettük ki egy kávézó/dohányzó nappali sarokkal.

Az étkező legfontosabb darabja természetesen az asztal volt, az Endrédi darabok közül végül egy szép nagy, bővíthető tölgyfa asztalt választottunk, és mellé, hozzáillő tálalókomódot. Az asztal mellé régi art deco székeket választottunk, melyek Noémi újraértelmezésében méltó darabjaivá váltak az enteriőrnek, az asztal másik oldalára pedig egy párnázott, húzott gombos pad került.

A nappali sarok legmarkánsabb darabja a sötétbarna bőr, szegecses Chesterfield kanapé és a mellé állított képes komód, melyre ezúttal egy párizsias hangulatú rajzos kép került. A kanapéval szemben ’30-as évekbeli cseh tervezésű foteleket helyeztünk el, és egy ovális üvegasztalkát, faragott lábbal.

Akinek a darabok megtetszettek, megvásárolhatja őket az Endrédi Designtól itt.

A fényképeket pedig mint már oly sokszor, Sorok Péternek köszönhetjük.

Mentés

Mentés

Mentés

Face lifting a Lovag utcában

Tervező kollégám és jóbarátom Bolgár Dávid keresett meg az év elején, hogy dolgozzak vele együtt legújabb munkáján. A belvárosban, egészen pontosan a Lovag utcában kapott megbízást, az ott épült, 2008-ban Pro Architectura Díjat kapott apartmanházban. Az apartmanok tulajdonosainak az volt a kérése, hogy minimális ráfordítással frissítsük fel az akkor már jó néhány éves dizájnt. Szerettek volna – elsősorban a fiatal vendégkörnek kedvezve – egy fiatalos, dinamikus arculatot, ami könnyed, laza és az épület stílusához illeszkedik. További igény volt, hogy egyes “terhelt” felületek továbbra is könnyen javíthatóak és tisztíthatóak legyenek, ezért a legtöbb falfelületre fehér festék került. Nem változtathattunk a padlóburkolatokon, a nyílászárókon és a bútorokkal is csak minimálisan variálhattunk.

Így néztek ki az apartmanok az átalakítások előtt:

Mivel gyökeres változást szerettünk volna, elsőként a színvilágot határoztuk meg: a jelenlévő fehér és krémszínt, valamint a meleg fa színeit a kékesszürke és szürke árnyalataival ellensúlyoztuk. Ehhez kerestünk geometrikus tapétákat, kiegészítő falszínt és dekorációs elemeket.

A szép fotókat ezúttal Holló Hunor építész fotográfus készítette, és a fotózás során nagy segítségünkre volt Holló-Imrik Erika keramikus képzőművész.